OCMW Kuurne trekt leefloon op voor mensen die niet rondkomen

Op 5 november 2014, over deze onderwerpen: Seniorenbeleid
In Kuurne gaat het OCMW de toelage optrekken van mensen die niet rondkomen met een leefloon. Het gebruikt daarvoor een tool van de Hogeschool Thomas More.
 
Met de 'REMI-tool' (Referentiebudgetten voor een Menswaardig Inkomen) kan het OCMW de reële kosten van een alleenstaande of gezin invoeren en die vergelijken met hun inkomen. Armoedeverenigingen zeggen al jaren dat leeflonen vaak ontoereikend zijn. Hier wordt er waar nodig een beetje bijgepast. De Hogeschool Thomas More maakte de tool op vraag van enkele OCMW's in Vlaanderen. Onder meer Kuurne gebruikt die al. "Sommige gezinnen komen gewoon niet rond met hun uitkering, hoe goed ze hun best ook doen", zegt Kuurns OCMW-voorzitter Bram Deloof (N-VA). "Zomaar à la tête du client het leefloon optrekken, is geen goeie aanpak. Deze tool is een objectieve oplossing."

Specifieke noden

"We hebben 3 jaar onderzocht hoeveel mensen moeten uitgeven om degelijke huisvesting, voeding, hygiëne, gezondheidszorg en zo te kunnen betalen", klinkt het op de Hogeschool. "Dan hebben we alles in een computersysteem gegoten dat vergelijkt hoeveel leefloners nodig hebben in hun situatie en welk inkomen ze hebben. Het OCMW kan samen met hen bekijken waar ze eventueel op kunnen besparen. Kunnen de uitgaven niet naar beneden, dan kan het OCMW besluiten het leefloon te verhogen."

"Bij ons in Kuurne zou een viertal gezinnen van de 70 leefloondossiers in aanmerking komen voor een verhoging", zegt Deloof. "Onder hen een gezin met een hoge energiefactuur omdat de huurwoning onvoldoende geïsoleerd is en een gezin met een aanzienlijke logopedierekening. Of een 29-jarige single die niet meer kan werken en geen rechten heeft opgebouwd. Zijn leefloon wordt met 207,39 euro per maand opgetrokken. Zodra hij naar een sociale woning kan verhuizen, zal dat weer dalen."

Leeflonen bedragen momenteel 817,36 euro netto per maand voor een alleenstaande, 544,91 voor een samenwonende en 1.089,82 euro voor een samenwoner met een gezin ten laste. (JME/ADW)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is