Kruispunt wordt veiliger na 54 ongevallen in 5 jaar

Op 19 juni 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Kuurne heeft bij de Vlaamse overheid afgedwongen dat het zwarte kruispunt van de Brugsesteenweg met de Ringlaan wordt aangepakt. Het dodehoekongeval waarbij een zeventienjarige fietser zwaargewond raakte, bracht alles in een stroomversnelling.

Kuurne Bijna twee maanden geleden raakte de 17-jarige Joeri Verbeeck uit Heule zwaargewond na een dodehoekongeval op het gevaarlijke kruispunt van de Brugsesteenweg met de Ringlaan. Voor de gemeente Kuurne was het echt wel het ongeval te veel. Daarom werd de druk op de Vlaamse overheid opgevoerd om dringend het zwarte kruispunt aan te pakken. In de laatste vijf jaar gebeurden op het zwarte kruispunt 54 ongevallen.

’Er zijn heel veel gevaarlijke punten langs de Brugsesteenweg en de Ringlaan. De Vlaamse overheid heeft al heel veel inspanningen geleverd om die wegen veiliger te maken en we beseffen dat het onmogelijk is om alles in een keer aan te pakken. Maar na dat ongeval vonden we dat een van de gevaarlijkste kruispunten van onze gemeenten echt dringend moest aangepakt worden’, zeggen bevoegde schepen Francis Watteeuw (SP.A) en burgemeester Francis Benoit (CD&V).

Meteen na het ongeval riep de burgemeester via de media de minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op om dringend in actie te schieten. Ook werd de minister over het punt ondervraagd in het parlement. Gemeenteraadslid Jeroen Dujardin (N-VA) vroeg aan zijn partijgenoot Bert Maertens, burgemeester van Izegem en Vlaams volksvertegenwoordiger, om er de problematiek aan te kaarten. En bevoegde schepen Francis Watteeuw (SP.A) sloeg tijdens een vergadering met Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op tafel. ‘We hebben er alles aangedaan omdat er naar ons zou geluisterd worden. En dat heeft zijn effect niet gemist’, zegt het trio.

Lichten voor fietsers

Deze zomer wordt er op het kruispunt al zeker een nieuw wegdek aangelegd en komt er een strook voor de fietsers zodat zij voor de wagens kunnen wachten aan de lichten. Er wordt ook onderzocht of er lichten komen voor fietsers. ‘Via tellingen weten we dat er tussen 7 uur en 8.30 uur 160 fietsers het kruispunt kruisen, honderd rijden zoals het slachtoffer van Kuurne naar Kortrijk. Nu moet onderzocht worden of dat een licht voor fietsers mogelijk is en of dat niet te belastend is voor de verkeersintensiteit. Ook zal er onderzocht worden of het fietspad kan verplaatst worden zodat fietsers verder staan van het verkeer, dat is eigenlijk het enige dat dodehoekongevallen enigszins kan voorkomen.’

 

EVELIEN VANTOMME
Het Nieuwsblad/Kortrijk-Waregem-Menen - 19 Jun. 2015

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is