Kindergemeenteraad doet oproep: “Help met inzamelen speelgoed”

Op 8 december 2016, over deze onderwerpen: Jeugd
Kindergemeenteraad zamelt speelgoed in

Een warme kerst geven aan leeftijdsgenootjes die het thuis minder breed hebben. Daarom zamelt de kindergemeenteraad van Kuurne speelgoed in. “Nieuw speelgoed, want dat krijgen die kinderen bijna nooit”, zegt jeugdschepen Lennert Delanghe.

De kindergemeenteraad van Kuurne toont nog maar eens zijn groot hart. De ploeg onder leiding van burgemeester Elle Engels - die bij haar aanstelling enkele maanden geleden al aangaf dat ze zich wil inzetten voor het goede doel - komt met een tweede actie: een speelgoedinzameling. En dat vlak nadat de jongeren al meer dan 1.100 euro hadden ingezameld met de verkoop van het T-shirt van Ezelgem. Dat bedrag zal geschonken worden aan drie goede doelen, de Rode Neuzenactie, Kom op tegen Kanker en Hope for Lyme.

Maar de kindergemeenteraad wil zich ook inzetten om kinderen in de eigen gemeente te helpen. Daarom zet de raad mee zijn schouders onder een inzameling van speelgoed van het Sociaal Huis.

“Voor de tweede keer wordt er een kerstfeest georganiseerd door de groep vrijwilligers van de vereniging 'Kuurne laat leven'”, zegt OCMW-voorzitter Bram Deloof (N-VA). “Dankzij dat feest kunnen ook mensen in kansarmoede feestvieren op het einde van het jaar. En voor de kinderen wordt er altijd een extraatje gedaan in de vorm van speelgoed. Het leek mij leerrijk om de kindergemeenteraad daarbij te betrekken. Jeugdschepen Lennert Delanghe zag dat meteen zitten. Hij vertelde er wel bij dat hij liefst nieuw speelgoed cadeau wou doen aan zijn leeftijdsgenootjes.”

Lennert kon ook zijn collega-kinderraadsleden overtuigen van het initiatief. “Voor ons is het zo evident dat we nieuw speelgoed krijgen., maar er zijn ook kindjes die weinig cadeautjes krijgen en meestal tevreden moeten zijn met tweedehandsspullen. Dat is toch niet hetzelfde. Met iets nieuws kunnen we de kinderen echt verrassen.”

100 kinderen in armoede

Lennert maakte zelf affiches en flyers om iedereen op te roepen om nieuw speelgoed te schenken of om een bedrag te storten op een rekeningnummer.

Alle kinderen van de Kuurnse scholen worden betrokken bij de actie. “In hun klas zullen ze uitleg krijgen over wat armoede is en op die manier hopen we ze warm te maken voor dit initiatief. Zij kunnen dit dan doorvertellen aan hun ouders”, zegt OCMW-voorzitter Deloof nog.

In Kuurne leeft een honderdtal kinderen in armoede. “Het zou zeker mooi zijn mochten we al die kindjes een cadeautje kunnen geven, liefst op het kerstfeest zelf, maar het kan ook via onze diensten.”

Evelien Vantomme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is