CD&V maakt coalitie tegen burgemeester

Op 16 oktober 2012

Kuurne Ook in Kuurne is de grootste partij buiten spel gezet. Hoewel zondagavond nog werd aangekondigd dat de huidige bestuursgroep, Kartel en CD&V de komende zes jaar zou verder besturen, klonk het gisterenavond volledig anders. Francis Benoit (CD&V) die al zondagavond de sjerp had door gekregen van huidig burgemeester Carl Vereecke (Lijst Burgemeester) opteert om samen te besturen met N-VA en SPA+ Groen.

'Vooreerst heeft de kiezer ons duidelijk beloond voor het geleverde werk. Onze fractie ging van zes naar zeven zetels, terwijl Lijst van de Burgemeester al twee verkiezingen op rij achteruit gaat. Ook in de nek-aan-nekrace scoorde ik beter dan de burgemeester. Hij ging bijna zeshonderd stemmen achteruit en ik won bijna vijfhonderd stemmen. De verkiezingsuitslag bood diverse mogelijkheden. De voor de hand liggende coalitie waarbij de huidige samenwerking wordt verder gezet, bleek uiteindelijk niet haalbaar. De burgemeester stelde zelf zijn sjerp ter beschikking en kondigde aan Kuurne om te ruilen voor de provincie. Als de kopman van de partij vertrekt, dan weten we niet meer waar de Lijst van de Burgemeester precies voor staat. Terwijl we met N-VA en SPA+ Groen dat wel weten en onze standpunten dicht bij elkaar liggen.'

Dat is ook de mening van lijsttrekkers Johan Bossuyt (N-VA) en Francis Watteeuw (SPA+ Groen). 'Wij stappen mee in de coalitie omdat we energie willen stoppen in deze gemeente. Zowel met CD&V als N-VA zitten we op dezelfde lijn, bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit, betaalbaar wonen als het onderwijsdossier', zegt Watteeuw. 'Wij zijn de morele winnaar van de verkiezing', zegt N-VA'er Bossuyt. 'Met 20,44 procent heeft de kiezer overduidelijk voor verandering gekozen. Met deze nieuwe ploeg zullen we voor de gewenste verandering zorgen', zegt Bossuyt.

Huidig burgemeester Carl Vereecke viel uit de lucht toen hij vernam dat coalitiepartner CD&V net een princiepsakkoord had afgesloten met N-VA en SP.A+ Groen. 'Ik sta perplex. CD&V heeft dan twee akkoorden afgesloten, want zondagavond ondertekenden ze ook al een met onze partij. Wij gingen er dan ook vanuit dat we samen verder gingen besturen. Wij krijgen hier van de CD&V een keiharde ezelsstamp', aldus Vereecke. 'Ik had nog veel goesting om Kuurne verder te besturen, maar ik heb mij opgeofferd. Benoit eiste vier schepenen, maar omdat ik niet wilde kiezen tussen mijn drie schepenen die schitterend werk hebben geleverd, heb ik mijn sjerp doorgegeven. Wel degelijk met de bedoeling om als grootste partij verder te besturen', besluit Vereecke.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is