Veilige Gemeente

Veiligheid

Een veilige gemeente

Verkeersveiligheid is een prioriteit. We blijven investeren in een veilige infrastructuur.

We streven naar een vlotte bereikbaarheid binnen onze gemeente. De auto willen we niet bannen uit ons centrum, maar wel het gebruik van de fiets promoten, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Minder wagens in het verkeer zorgt voor veiliger verkeer, ook in de schoolomgeving, op weg van en naar het werk, naar onze winkels. Stappen zijn gezet richting een fiets- en wandelnetwerk binnen onze gemeente, om veilig overal te geraken. Dat blijft een bijzonder aandachtspunt.

Daarnaast is onze gemeente een doorgangsgemeente. We wensen de verkeersstroom op een slimme manier te organiseren en het zware verkeer te bannen uit de woonwijken en het centrum.  Waar (zwaar) verkeer niet noodzakelijk is, bannen we dit uit de straten.

Een vlotte doorgang door onze gemeente betekent niet dat we erdoor moeten racen. N-VA wil de hardleerse hardrijders blijven aanpakken met gerichte acties, met camera’s met nummerplaatherkenning. Streng optreden met gepaste handhaving is noodzakelijk.

 

‘In onze kernen, aan schoolomgevingen en in woonwijken moet meer gecontroleerd worden op snelheid!’ 

Het parkeerbeleid moet worden aangepast. De parkings die voorzien zijn voor langparkeren moeten duidelijker aangeduid zijn bij het binnenrijden van onze gemeente. In de centrumstraten zijn kortparkeerplaatsen de oplossing om de vlotte bereikbaarheid van de handelszaken te vergroten. Ook de parkeermogelijkheid op het marktplein moet worden herbekeken.

Het verkeer op de Brugsesteenweg is bijzonder druk. En het kruispunt R8/Brugsesteenweg ervaren we als zeer gevaarlijk. We blijven overleggen met de hogere overheid om deze situatie vlotter, maar vooral veiliger te maken.

N-VA wil een verkeersveilige gemeente door:

  • Het zware verkeer uit woonwijken en centrum te bannen;
  • Camera’s met nummerplaatherkenning te plaatsen om de overdreven snelheid aan te pakken met een gepaste handhaving;
  • De gevaarlijke kruispunten aan te pakken: Kruiske;
  • Het aantal fietssuggestiestroken uit te breiden;
  • Te zorgen voor een veilige schoolomgeving;
  • Schoolstraten in te voeren waar het kan;
  • In de centrumstraten extra plaatsen voor kortparkeren te voorzien;
  • De parkeerterreinen Damier en Vlaskouter duidelijker aan te duiden bij het binnenrijden van de gemeente;
  • Voldoende fietsstallingen te voorzien, ook aangepast aan de elektrische fiets;
  • Veilige voetpaden en vlotte verbindingen via wandelwegen te voorzien.                                                                                                                                          

N-VA gaat resoluut voor een veilig Kuurne.  Overlast, vandalisme en criminaliteit moeten worden aangepakt. Veiligheid is zeker een kwestie van ‘meer blauw op straat’, maar ook een zaak van burgers die hun verantwoordelijkheid opnemen.

N-VA wil een efficiënte inzet van de politie op het terrein. Dit betekent dat de beschikbare politiemensen maximaal aanwezig zijn in het straatbeeld en zeker op die momenten die ertoe doen.

 

‘Overlast, vandalisme en criminaliteit worden niet getolereerd maar krachtdadig aangepakt!’ 

Elke Kuurnenaar moet zijn wijkagent bij naam kennen want de wijkagenten zijn het eerste aanspreekpunt voor onze inwoners.

We blijven het buurtinformatienetwerk ondersteunen in het gebruik van hedendaagse communicatiekanalen.

We willen investeren in camera’s met nummerplaatherkenning en pleiten voor een strenger handhavingsbeleid.

Om energie te besparen doven we in bepaalde straten de openbare verlichting. Dit zorgt voor een gevoel van onveiligheid. We willen energie besparen door stelselmatige LED-lampen te installeren. Het algemeen doven van de openbare verlichting willen we herbekijken.

Kuurne is fier op zijn brandweerkorps. Ze verdienen veel respect. We wensen gerichte acties te ondersteunen om Kuurnenaren warm te maken om vrijwilliger te worden bij de brandweer.

We willen een veilige gemeente door:

  • Camera’s met nummerplaatherkenning te installeren om de veiligheid te vergroten en overlast, vandalisme en criminaliteit te verminderen;
  • Onze wijkagenten sterk aanwezig te laten zijn in de gemeente als eerste aanspreekpunt van onze inwoners;
  • Het algemeen doven van de openbare verlichting te herbekijken.

 

Nieuws over dit onderwerp

Criminaliteitscijfers in Kuurne blijven dalen!

De criminele feiten in onze gemeente daalden vorig jaar met maar liefst 12 procent. Daarmee bereiken we het laagste peil sinds 2017. In 2021 woedde het coronavirus nog hevig. Er waren strenge …

Eedaflegging Jeroen Dujardin in de politieraad

Uw veiligheid, onze prioriteit. ✌️Gisteren heeft Jeroen Dujardin terug de eed afgelegd in de politieraad. Samen met onze burgemeester Francis Benoit en de cd&v-collega’s Bert Deroo en Marc Plets …