inburgering

Sociaal

Een warme gemeenschap, een plek voor iedereen 

N-VA laat niemand aan zijn lot over en voert een geïntegreerd sociaal beleid. Concreet betekent dit dat we bij beslissingen op alle beleidsdomeinen rekening houden met de gevolgen voor gezinnen, alleenstaanden, personen met een beperking, senioren, mensen in armoede en (andere) kwetsbare groepen. Als gemeenschapspartij sluiten we niemand uit, maar kiezen we voor inclusie. We zorgen ervoor dat wie dit wil actief kan deelnemen aan het gemeenschapsleven. Op die manier maken we van Kuurne een warme gemeenschap.

 

‘Een sterk sociaal weefsel is de basis van een gelukkige maatschappij!’

Een sterk sociaal weefsel dat kansen biedt waar nodig, is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Het sociale weefsel wordt bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het gezin ontwikkeld. N-VA ondersteunt netwerken als basis van een gelukkige lokale gemeenschap, van buren over straatcomités tot wijkcomités.

De gemeente en vooral het Sociaal Huis is in de eerste plaats de regisseur van het lokale sociale beleid en ziet erop toe dat er een voldoende en gedifferentieerd aanbod is. Het Sociaal Huis voert een uitgebreid, sterk sociaal beleid. Maar daarvoor moet geïnvesteerd worden, zodat we kunnen focussen op wie het echt moeilijk heeft. Investeren in het sociale welzijn betekent investeren in domeinen als zorg, ondersteuning tijdens de zoektocht naar een gepaste woning, armoedebestrijding, budgetbegeleiding, persoonlijke begeleiding bij complexe problemen, jeugdzorg, ondersteuning van zelfstandigen in financiële moeilijkheden, juridische bijstand. Alle relevante informatie moet op een eenvoudig toegankelijke manier beschikbaar zijn, waar nodig omkaderd met begeleiding vanuit het Sociaal Huis.

 

‘Armoede bestrijd je door mensen effectief te helpen, dat laatste moet steeds het uitgangspunt zijn.’

Actief (gezins)armoede aanpakken: de ouderbrugfiguur behouden om in nauw contact te treden met kinderen en hun ouders. Samen met de sociale dienst van het OCMW worden individuele trajecten opgemaakt waarbij alle rechten worden bekeken. Dankzij begeleiding in de zoektocht naar de beste woonomgeving, het oprichten van de sociale kruidenier, het stimuleren van opleidingen en coaching zorgen we dat het gezin de passende ondersteuning krijgt om het heft terug in eigen handen te nemen. Zolang het nodig is én de voorwaarden binnen het persoonlijk traject worden nageleefd, blijven we ondersteunen.

 

N-VA pakt armoede op een structurele manier aan door:

  • Sterk in te zetten op de activering van OCMW-cliënten en het verkleinen van hun afstand tot de arbeidsmarkt. Een job biedt nog altijd de beste garantie tegen armoede;
  • Een beleid te volgen waarbij we inzetten op armoedepreventie en ondersteuning via materiële hulp;
  • Mensen aan te moedigen en te ondersteunen om actief te participeren tijdens evenementen, te proeven van sport en cultuur, deel te nemen aan straat- en schoolfeesten;
  • De toegang tot verse voeding te vergroten door het principe van sociale kruidenier te introduceren;
  • Te zorgen dat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben en waarop ze recht hebben;
  • Bijzondere aandacht te hebben voor gezinnen in armoede;
  • Het project ‘Brede scholen’ voort te zetten. Dit is een samenwerkingsproject waarbij het Sociaal Huis samen met een ouderbrugfiguur en de scholen extra kansen geeft aan onze kinderen.
  •  

‘Onze Kuurnse ouderen: oud misschien, maar zeker niet ‘out’.

Om onze Kuurnse ouderen een onbezorgde dag te gunnen, bouwt N-VA het Lokaal Dienstencentrum uit tot het Kuurnse Ouderencentrum. Het zorgaanbod en de zorg-coördinatie evolueren mee met de maatschappelijke noden die we ook zelf nauw opvolgen. Kadanz, het vrijwilligerswerk door en voor Kuurnse senioren, is van heel groot belang om het voor onze Kuurnse senioren mogelijk te maken zo lang mogelijk thuis te wonen in een leeftijdsvriendelijke omgeving.

Betaalbaarheid van de zorg is een belangrijk thema. Samen met (residentiële) zorgpartners bekijken we hoe bepaalde hiaten opgevuld kunnen worden, onder meer nachtopvang en vervoer van ouderen. Waar nodig blijven we vanuit de gemeente financiële ondersteuning bieden (premies). Het dienstencentrum wordt een actief centrum dat, naast ondersteuning en begeleiding, aanspoort tot activiteiten voor ouderen.

Vereenzaming en sociaal isolement moeten worden voorkomen door een tweesporenbeleid van detectie en ondersteuning. Het Sociaal Huis ondersteunt wijk- en straatcomités in thema’s als ouderenzorg en vereenzaming. Dit gebeurt al in twee Kuurnse wijken. N-VA wil dit verder uitrollen over alle wijken. In samenwerking met de Kuurnse Ouderenraad en vrijwilligers willen we extra initiatieven voorstellen met de bedoeling mensen samen te brengen. De huisbezoeken worden zoveel mogelijk uitgebreid.

 

‘Kuurne, met een hart voor dieren.’

N-VA en de inwoners van Kuurne hebben een hart voor mensen en dieren. We coördineren als gemeentebestuur het lokale beleid rond dierenwelzijn en nemen die bevoegdheid ook expliciet op in het schepencollege. In overleg met de dierenartsen voeren we gerichte sensibiliseringscampagnes, onder meer over het effect van vuurwerk op dieren, maar tegelijk pakken we ook het probleem van de zwerfkatten aan door sterilisatie of castratie.

 

N-VA gaat voor een warme en zorgzame gemeente door:

  • Het volledige zorgaanbod duidelijk kenbaar te maken voor iedereen;
  • De verdere en intensievere uitbouw van een Kuurns zorgnetwerk, waar iedereen kan steunen op directe netwerken via gezin, buurt of straatcomité;
  • Actief aandacht te besteden aan de vereenzaming van onze ouderen;
  • (Kinder)armoede en gezinsarmoede te blijven aanpakken: de ouder-brugfiguur behouden om in nauw contact te treden met kinderen en hun ouders. Zo kan er gerichter begeleid worden naar werk of de best passende ondersteuning.

Nieuws over dit onderwerp

Verjaardagsbox voor kansarme kinderen

“Kinderen in armoede vallen vaak uit de boot op hun verjaardag”, zegt schepen Bram Deloof (N-VA). “Simpelweg omdat ze geen cadeautjes krijgen of geen uitnodigingen voor een feestje kunnen uitdelen …

Heraanleg 't Stik

’t Stik wordt heraangelegd tot een aangename plek voor jong en oud   ’t Stik midden de Seizoenwijk wordt momenteel heraangelegd. Er worden drie speelzones ingericht: Er komt een rustig spel met een …

De Kukadobon editie 2023: win-win-win-win

Bram Deloof (schepen lokale economie): ‘dit jaar 4 wins om voor de eindejaar periode de Kukadobon aan te kopen.’ Win (1): doe er elkaar een plezier mee als cadeau onder de kerstboom of tijdens jullie …