Provincie stelt nieuwe schoolfietsroutekaarten en online toepassing voor

Op 3 september 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Onderwijs
Om de verkeersveiligheid van de fietsende leerlingen te verbeteren, geeft het West-Vlaamse provinciebestuur bij de start van het schooljaar een nieuwe reeks schoolfietsroutekaarten uit. 

Voor de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne en Roeselare werden nieuwe schoolfietsroutekaarten gemaakt. De schoolfietsroutekaarten van Beernem, Gistel, Kortemark, Kuurne, Lendelede, Menen, Poperinge, Zedelgem en Zwevegem werden herwerkt. In totaal werden er nu al voor 29 West-Vlaamse gemeenten schoolfietsroutekaarten uitgewerkt.

Deze kaarten bevatten plannetjes met daarop de meest aangewezen fietsroutes en een aantal concrete tips (over openslaande portieren, dode hoek vrachtwagens enz.) voor een veilige fietsrit van en naar school. Ook enkele nuttige plaatsen, zoals het sportterrein, de bibliotheek of het gemeentehuis werden op de kaarten aangeduid.

In elk van deze gemeenten werkte een werkgroep met vertegenwoordigers uit de secundaire scholen, de gemeente, de politie en de Provincie de schoolfietsroutes uit.

Voor leerlingen van eerste graad secundair onderwijs

De kaarten willen het gebruik van de fiets aanmoedigen en zijn bedoeld voor de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze leerlingen zijn net overgestapt naar de secundaire school en gaan in vele gevallen voor het eerst met de fiets naar school. De kaarten hebben bovendien een educatieve maarwaarde, ze kunnen ook in een klasgesprek over verkeersveiligheid of mobiliteit of in een les over kaartlezen aan bod komen.

Waar te verkrijgen?

De fietsroutekaarten worden gratis verdeeld via de secundaire scholen en zijn ook te downloaden via de website www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten.

Nieuwe online tool

De Provincie stelt alle schoolfietsroutekaarten voortaan ook online ter beschikking via www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten. De online tool biedt extra mogelijkheden ten opzichte van de papieren versie, zo zijn updates sneller mogelijk en kan de gebruiker inzoomen tot op het gewenste niveau dankzij integratie met Google Streetview.

Naast de meest aangewezen fietsroutes kunnen leerlingen ook de bus- en tramroutes online raadplegen. Alle aandachtspunten en foto's van de papieren schoolfietsroutekaarten werden overgenomen.

Schoolfietsroutekaarten voor 29 West-Vlaamse gemeenten

Het provinciebestuur maakte reeds voor 29 West-Vlaamse gemeenten (Anzegem, Avelgem, Beernem, Blankenberge, De Panne, Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Lichtervelde, Menen, Nieuwpoort, Oostende, Poperinge, Roeselare, Tielt, Torhout, Veurne, Waregem, Wevelgem, Zedelgem en Zwevegem) een dergelijke kaart op.

 

Meer info

 

www.west-vlaanderen.be/schoolfietsroutekaarten

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is