Francis Benoit kan sjerp overnemen van burgemeester Carl Vereecke

Op 15 oktober 2012

 Kuurne In Kuurne werd het een nek-aan-nekrace tussen burgemeester Carl Vereecke en schepen Francis Benoit. Wie burgemeester wordt, is nog afwachten.

Met Lijst van de Burgemeester hield Carl Vereecke goed stand. De opvolger van meerderheidspartij Kartel (Open VLD, Onafhankelijken en N-VA) blijft de grootste met 31,54 %, maar verliest wel 8,55 procent en moet twee van de tien zetels inleveren. N-VA blies het kartel op, trok alleen naar de kiezer en haalde 20,44 procent, meteen goed voor vijf zetels.

Coalitiepartner CD&V blijft de tweede grootste partij en gaat licht vooruit. De partij van Francis Benoit wint een zetel en komt op zeven zetels.

Zondagavond was al duidelijk dat de coalitiepartners met elkaar verder in zee gaan. Het liefst met de N-VA er bij. Maar wie de burgemeesterssjerp zal aantrekken, daar werd nog druk over onderhandeld.

'Ik kan nog niet zeggen of ik burgemeester zal blijven of niet', liet Carl Vereecke kort weten. 'We moeten er rekening mee houden dat onze coalitiepartner vooruitgang heeft geboekt en wij niet. Dat is niet meer dan eerlijk.'

Uittredend burgemeester Carl Vereecke die een derde ambtstermijn ambieerde, verloor ruim vijfhonderd voorkeurstemmen en ging van 2.296 naar 1.756, terwijl uitdager Francis Benoit bijna vijfhonderd stemmen won, hij ging van 1.047 naar 1.487. De kans is dus niet onbestaande dat Francis Benoit de fakkel overneemt.

SP.A/Groen verloor een zetel en heeft er nog drie. De oppositiepartij zakte van 18,9 naar 13,35%. Vlaams Belang en PVDA+ die met een onvolledige lijst naar de kiezer trokken, konden geen zitje bemachtigen. (eva)
© 2012 Corelio

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is