Armoede bestrijden is onze prioriteit

Op 8 december 2013

De vijf fundamenten zijn de armoedebestrijding bij kinderen en ouderen, de uitbouw van een lokaal dienstencentrum in het vroegere wijklokaal van Ter Groenen Boomgaard, het stimuleren van de participatie en integratie in onze samenleving. Het efllctënt en effectiever maken van communicatie en tot slot het opnemen van een regisseursrol in het lokaal sociaal beleid. Het OCMW heeft wel besparingen doorgevoerd.

Bram Deloof {N-VA} is niet alleen OCMW-voorzitter maar ook schepen van Welzijn, Ouderen, Volksgezondheid en Integratie: «We hebben een aantal structurele besparingen binnen het OCMW en het Sociaal Huis doorgevoerd. Door een aantal maatregelen zijn er nu minder mensen zonder onze dienstverlening te moeten afbouwen. Hierdoor komen extra budgetten vrij om de armoede te bestrijden. Want dat is onze grote prioriteit voor de komende zes jaar. Het gaat niet alleen over inkomensarmoede maar ook over sociale- en energiearmoede. De jongeren verdienen hier extra aandacht. Er komt om de armoedebstrijding te coördîneren een armoedebestrijdingsgroep naast het Sociaal Huis voor gerichte campagnes."

DIENSTENCENTRUM

Een tweede aspect is de uitbouw van een lokaal dienstencentrum.

"De Kuurnse bevolking vergrijst aan een sneltempo. Dertig procent van de zestigplussers heeft behoefte aan een of andere vorm van ondersteuning. We willen zo snel mogelijk een goed draaiend lokaal dienstencentrum uitbouwen op Ter Groenen Boomgaard.

Het OCMW koopt het pand van het vroeger buurthuis en restaurant van de bouwmaatschappij Eigen Gift Eigen Hulp. Er zullen verbouwingswerken uitgevoerd worden die minstens zes maanden in beslag nemen. Het nieuwe dienstencentrem zal vermoedelijk in 2015 openen. In dit centrum zullen zorg, wonen en welzijn op elkaar afgestemd zijn. Dlenstverlenlng voor ouderen en zorg zijn er gecentraliseerd."

De schepen wil via hel Sociaal Huis de participatie in de samenleving van alle kansengroepen via integratie en inspraakkans stimuleren.

"We willen twee struikelblokken aanpakken: de financiële drempel en de taalbarrière. De middeIen voor sociale en culturele participatie worden verdubbeld. Daarnaast willen we het taalaanbod uitbreiden door een link met het onderwijs voor zowel ouders als kinderen die de taal niet spreken,

De dienstverlening moet bekend en vlot toegankelijk blijven. Het Sociaal Huis wil investeren in zijn merknaam en de kwaliteit van zijn werk," (JPDK)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is